شما در حال مشاهده هستید یین یانگ و اسلام

یین یانگ و اسلام

فلسفه یین و یانگ ریشه در این باور دارد که همه چیز در جهان از دو نیروی متضاد اما مکمل یکدیگر تشکیل شده است. البته این دو نیرو در ظاهر با یکدیگر متضاد هستند ولی در باطن مکمل یکدیگرند و یکی بدون دیگری معنایی ندارد. در جهان بینی اسلامی رویکردی شبیه به رویکرد فلسفه یین و یانگ وجود دارد که به آنها اشاره می کنیم. این مقاله از تیم تحریریه فنگ شویی شایگان، برداشت آزاد از مفاهیم مشترک میان یین و یانگ و آیات قرآن در اسلام هست.

فهرست مطالب

یین یانگ در اسلام و قرآن

نیروهای متضاد و مکمل در قرآن

و از هر چيز دو زوج آفريديم شايد متذكر شويد.(ذاریات 49)

بسيارى از مفسران آيه فوق را اشاره به انواع مختلف اصناف اين جهان مى دانند كه به صورت زوج درآمده است ، مانند شب و روز، نور و ظلمت ، دريا و صحرا، خورشيد و ماه ، نر و ماده ، و غير اينها. در ادامه متن تفسیر نمونه سوره ذاریات آیه 49 را می خوانیم

ولى زوجيت در اينگونه آيات مى تواند اشاره به معنى دقيقترى باشد، زيرا واژه زوج  را معمولا به دو جنس نر و ماده مى گويند، خواه در عالم حيوانات باشد يا گياهان ، و هرگاه آنرا كمى توسعه دهيم ، تمام نيروهاى دوگانه را شامل مى شود، و با توجه به اينكه قرآن در آيه فوق مى گويد: (من كل شى ء) (از همه موجودات ) نه فقط موجودات زنده ، مى تواند اشاره به اين حقيقت باشد كه تمام اشياء جهان زوج ساخته شده ، و امروز از نظر علمى مسلم است كه اتمها از اجزاء مختلفى تشكيل يافته اند، از جمله اجزائى كه داراى بار الكتريسته منفى هستند، و الكترون ناميده مى شوند، و اجزائى كه داراى بار الكتريسته مثبت هستند و پروتون نام دارند.

در آیه 36 سوره یس مى فرماید: (سبحان الذى خلق الازوج كلها مما تنبت الارض و من انفسهم و مما لا يعلمون): «منزّه است کسى که تمام زوجها را آفرید، از آنچه زمین مى رویاند، و از خودشان، و از آنچه نمى دانند» این آیه با وضوح بیشترى، گستردگى زوجیت را در گیاهان و انسان ها و اشیایى که از محدوده علم بشر بیرون است بیان مى کند.

از این آیه قرآن و تبیین آن توسط مفسرین به دست می آید که خداوند تمام این جهان و در واقع تمام جهان را در نظام جفتی آفریده است، هر چیزی که به عنوان مخلوق خداوند وجود دارد در دو جنبه وجود دارد که عبارتند از: در مقابل یکدیگر قرار دارند و در عین حال به لحاظ وجود خود به یکدیگر وابسته هستند.

مثال‌های ساده‌ای که هر روز پیش ما هستند، جنبه‌هایی مانند شب و روز هستند، متضاد هستند، اما یکی بدون دیگری نمی‌تواند وجود داشته باشد، سرد و گرم، دوباره متضاد اما وابسته به یکدیگر. اندام های درونی بدن و سطح بیرونی، آسمان ها و زمین، ترش و شیرین، تر و خشک، نر و ماده، پایین و بالا، منفعل و فعال و غیره.

مانند این، هر پدیده، آفرینش و هر «چیز» را، چه مادی و چه انتزاعی، می‌توان در دو جنبه متضاد و وابسته به یکدیگر توصیف کرد.

اصل یین و یانگ

معنای یین و یانگ این است که جهان توسط یک دوگانگی کیهانی اداره می شود، مجموعه ای از دو اصل متضاد و مکمل یا انرژی های کیهانی که می توان در طبیعت مشاهده کرد.

عناصر یین و یانگ به صورت جفت هستند مانند ماه و خورشید، زن و مرد، تاریک و روشن، سرد و گرم، منفعل و فعال و غیره. اما توجه داشته باشید که یین و یانگ مطلق نیستند. در حالی که جهان از نیروهای دوگانه و گاه متضاد بسیاری تشکیل شده است، اینها می توانند همزیستی داشته باشند و حتی مکمل یکدیگر باشند. گاهی اوقات، نیروهای مخالف در طبیعت حتی برای وجود بر یکدیگر تکیه می کنند. ماهیت یین یانگ در تبادل و تعامل دو جزء نهفته است. تناوب روز و شب فقط یک مثال است: سایه بدون نور وجود ندارد.

تعادل یین و یانگ مهم است. اگر یین قوی تر باشد، یانگ ضعیف تر خواهد بود و برعکس. یین و یانگ می توانند تحت شرایط خاصی با هم عوض شوند به طوری که معمولاً یین و یانگ به تنهایی نیستند. به عبارت دیگر، عناصر یین می تواند شامل بخش های خاصی از یانگ باشد و یانگ می تواند برخی از اجزای یین را داشته باشد. این تعادل یین و یانگ در همه چیز وجود دارد.

پیشنهاد می کنیم مقاله مرتبط “یین یانگ” را مطالعه نمایید.

یین و یانگ در اسلام

نماد یین یانگ

نماد یین یانگ (همچنین به عنوان نماد تای چی شناخته می شود) از دایره ای تشکیل شده است که توسط یک خط منحنی به دو نیمه تقسیم می شود. نیمی از دایره سیاه است که معمولاً نمایانگر سمت یین است. دیگری سفید است، برای سمت یانگ. یک نقطه از هر رنگ در نزدیکی مرکز نیمه دیگری قرار دارد. بنابراین، دو نیمه در یک منحنی مارپیچ مانند که کل را به نیم دایره تقسیم می کند، در هم تنیده می شوند و نقاط کوچک نشان دهنده این ایده هستند که هر دو طرف، دانه دیگری را حمل می کنند.

مفاهیم مشترک یین و یانگ و اسلام

در فلسفه تائو این اصل را نظریه یین یانگ می نامند، اما آن طور که از اسلام می بینیم این موضوع منحصر به فلسفه تائو نیست. به نظرم، نکته شگفت انگیز در مورد این آیه (آیه 49 از سوره  ذاریات) کنایه از این اصل و هماهنگی بین آنها است که در همه چیز وجود دارد. حتی در تئوری یین یانگ گفته می شود که در یین و یانگ تعادل ایستا نیست، بلکه این یک رابطه پویا است که با هم کل را تعریف می کند، روز همیشه به شب و شب به روز تبدیل می شود. منظور از پویایی این است که همه چیز دائما در حال تغییر است و ثابت و ایستا نمی ماند.

یین با ویژگی هایی مانند درون، سرما، استراحت، انفعال، تاریکی، آرامش، پایان کارها، تکمیل و به ثمر رسیدن همراه است.

یانگ با کیفیت هایی مانند روشنایی، فعالیت، حرکت، گرما، تحریک، فعالیت، رو به بالا، بیرونی، افزایش، شروع و پتانسیل پویا همراه است.

قوانین حاکم بر رابطه یین یانگ

یین و یانگ 7 اصل اساسی را نشان می دهد که در طبیعت دیده می شود و در همان آیات قرآن نیز به آن اشاره شده است، اگرچه این بحث ماهیت بسیار فنی دارد و شامل تجزیه و تحلیل دستور زبان و استفاده از کلمات عربی است و بینش بسیار عمیق تری را در مورد یین و یانگ نشان می دهد.

1. هر چیزی جنبه یین و یانگ دارد

در معنای لغوی آیه 49 سوره ذاریات، اولین قاعده این است که هر چیزی هم جنبه یین و هم یانگ دارد. این در واقع برای همه چیز صدق می کند. جلال خداوند با این روش خلقت جهان نشان داده می شود. کسانی که تأمل کنند، خواهند فهمید که تمام خلقت، که همگی جفت مخالف دارند، دعوت به توحید (وحدت خدا) است.

بر روی تابلوی انبوه مخلوقات جفت او، تنها یگانگی او با شکوه آشکار است.

فقط خود خدا یکی است. هر چیز دیگری جفت است و هر چیز دیگری وابسته به وجود جفتش است، در حالی که خداوند از همه چیز و هر چیزی مستقل است و مانند خدا نیست.

بگذارید مثالی از افسردگی بزنیم. به عنوان یکی از پدیده های فردی در حوزه اختلالات روانی، می توان گفت که افسردگی یک اختلال یین است، زیرا در پزشکی غربی با عدم تمایل به انجام هر کاری، خواب بیش از حد، شاید حتی عدم تمایل به ملاقات با افراد و غیره شناخته می شود. به وضوح نشانه های “یین” را می بینید. اما حتی در درون افسردگی نیز انواع یین یانگ وجود دارد، مانند افسردگی شیدایی که بیشتر یانگ است، و اختلال عاطفی فصلی که بیشتر یین است. این ما را به اصل بعدی هدایت می کند..

2. هر جنبه یین یا یانگ را می توان بیشتر به یین و یانگ تقسیم کرد

این اصل در بحث های قبلی توضیح داده شد، اما به عنوان مثالی دیگر، آب سرد در مقابل آب گرم را در نظر بگیرید. هر کدام را می توان بیشتر به یین و یانگ تقسیم کرد، آب سرد را می توان به آب شیر (یانگ) در مقابل آب یخچال (یین) تقسیم کرد. همچنین آب گرم را می توان به آب گرم شیر (یین)  در مقابل آب جوش کتری (یانگ) تقسیم کرد. این همچنین به این معنی است که یین و یانگ نسبی هستند، در طبیعت مطلق وجود ندارد، همیشه می تواند چیزی وجود داشته باشد که بیشتر یین یا یانگ باشد.

در فنگ شویی خانه نیز اصل یین یانگ را در دکور و چیدمان داریم. برای مثال بین رنگهای قرمز و کرم ، قرمز رنگ یانگ و  کرم رنگ یین است. و جای دیگر بین رنگ قرمز و شمع وارمر روشن، شمع یانگ و رنگ قرمز یین است.

3. یین و یانگ متضاد نسبی هستند

این اصل از بحث تا اینجا مشهود است زیرا طبیعتاً یین و یانگ دارای کیفیت هایی هستند که نسبتاً متضاد با یکدیگر هستند. این ممکن است همیشه آشکار نباشد و احتمالاً اصطلاح متضاد بسیار قوی است، اما ما می‌توانیم بین یین و یانگ بر اساس ویژگی‌هایی که معمولاً مخالف یکدیگر در نظر می‌گیریم، تمایز قائل شویم. در مورد آب یخچال در مقابل آب لوله کشی که ممکن است برای ما دشوار باشد که یکی را از نظر دما «مخالف» با دیگری توصیف کنیم، می‌توانیم به این موضوع نگاه کنیم که مولکول‌های موجود در آب لوله کشی، سریع‌تر از مولکول‌های موجود در آب یخچال حرکت می‌کنند. مولکول‌های آب یخچال کندتر حرکت می کنند ، زیرا حرکت مولکول‌ها است که دمای آب را تعیین می‌کند.

4. یین و یانگ مکمل هم هستند

در حالی که یین و یانگ متضاد هستند، اما مکمل هم هستند زیرا بدون دیگری نمی توانند وجود داشته باشند، آنها با هم کار می کنند و هماهنگی را در جهان ایجاد می کنند همانطور که زن و شوهر برای ایجاد هماهنگی و تکامل کنار یکدیگرند. از به هم پیوستن یین و یانگ فضیلت و کمال تولید می شود . روز و شب هر دو مورد نیاز است، کار و استراحت مکمل یکدیگرند، پادشاه و خادمان هر دو پادشاهی را تشکیل می دهند، اگر یکی از آنها غایب باشد، کل نمی تواند زنده بماند.

5. یین و یانگ یکدیگر را کنترل می کنند

از آنجایی که یین و یانگ متضاد نسبی هستند، برای کنترل یکدیگر عمل می کنند. این کنترل را می توان به عنوان یک تعادل نیز در نظر گرفت.

در بدن انسان هم یین و هم یانگ وجود دارد و اگر یکی از آنها کمبود داشته باشد نمی تواند دیگری را به طور موثر کنترل کند. به عنوان مثال اگر کمبود یین وجود داشته باشد، یانگ به اندازه کافی کنترل نمی شود و بنابراین علائمی مانند گرما، بی قراری و غیره ممکن است رخ دهد. اگر یکی از آنها بیش از حد باشد، این نیز می تواند منجر به کنترل بیش از حد شود. اگر یین بیش از حد باشد، یانگ سرکوب می شود و این منجر به علائمی مانند احساس سرما، بی تحرکی، هضم ضعیف و غیره می شود.

6. یین و یانگ ریشه در یکدیگر دارند

درک این اصل مهم است زیرا ممکن است برای بسیاری گیج کننده باشد. ما تا اینجا یین و یانگ را متضاد اما مکمل توصیف کرده ایم، اما در اینجا می گویم که یین ریشه در یانگ دارد و یانگ ریشه در یین دارد. این اصل را می توان اینگونه نیز نامید: یین و یانگ متقابلاً ایجاد می شوند

مراد در اینجا و آنچه در طبیعت مشاهده می شود این است که یین، یانگ را به وجود می آورد و یانگ، یین را به وجود می آورد، این تغییر دائمی طبیعت است و در جاهای مختلف قرآن نیز به این موضوع اشاره شده است.

در سوره شرح آیه 5، کم و بیش به این معنا می گوید که بعد از هر سختی آسانی است، پس در این صورت آسانی ریشه در سختی دارد، چون دوران سختی بود، اکنون آسانی فرا رسیده است.

فإ ن مع العسر يسرا (5)

آرى چنين است كه با هر مشكلى آسانى آميخته ، و با هر سختی، سهولتى همراه است ، و اين دو هميشه با هم بوده و با هم خواهند بود.

ايـن نـويـد و وعـده الهـى اسـت كه دل را نور و صفا مى بخشد، و به پيروزيها اميدوار مى كند، و گرد و غبار ياس و نوميدى را از صفحه روح انسان مى زدايد.

در حـديـثـى آمـده است كه پيغمبر اكرم (صلى الله عليه و آله و سلم ) فرمود: و اعلم ان مع العـسـر يـسـرا، و ان مـع الصـبـر النـصـر، و ان الفرج مع الكرب : بدان كه با سختيها آسانى است ، و با صبر پيروزى و با غم و اندوه خوشحالى و گشايش است

روش دیگری برای توصیف این اصل این است که در یین و یانگ دانه (پتانسیل) برای عامل مخالف وجود دارد. به همین دلیل است که در نماد یین و یانگ در هر طرف یک نقطه با رنگ مخالف وجود دارد و این دانه است که  به دیگری تبدیل می شود.

7. یین و یانگ به یکدیگر تبدیل می شوند

اصل نهایی که من می خواهم در مورد یین و یانگ صحبت کنم این است که یین و یانگ به یکدیگر تبدیل می شوند، اما منظور به طور خاص در اینجا این است که یین دوگانه به یانگ و یانگ دوتایی به یین تبدیل می شود.

اجازه دهید به عنوان مثال مورد ماشینی را در نظر بگیریم که سرعت دارد، که یانگ است، با افزایش سرعت، یانگ مدام افزایش می‌یابد، در داخل یانگ پتانسیل یین وجود دارد، بنابراین در نهایت سرعت به حدی افزایش می‌یابد که تصادف اجتناب‌ناپذیر است. هنگامی که این حادثه اتفاق می افتد دو یانگ تبدیل به یین می شود (حادثه)

مثال دیگری از بدن انسان این است که اگر تب یانگ همچنان افزایش یابد، در نهایت فرد می میرد که اکنون یک وضعیت یین است. این اصل اغلب به موارد شدید اشاره دارد و به ویژه در مواردی که ما شاهد برگشت علائم در بیمار هستیم، اعمال می شود.

این اصول یین و یانگ به درک بدن انسان و ماهیت سلامتی و بیماری نیز گسترش می یابد و هنگامی که ما شروع به فکر کردن در مورد یین و یانگ می کنیم، درک بسیاری از بیماری های مختلف که ممکن است در ابتدا دلهره آور باشد آسان می شود.

کلام آخر

به نظر بسیاری از مفاهمیم یین یانگ و اسلام مشترک دانست. تفسیر آیات قرآن و روایات متعدد و اصول یین یانگ شباهت های بسیاری با یکدیگر دارند که در این مقاله به آنها اشاره کردیم. با این حال در خود تعالیم تائو و اسلام ، مفسران و علمایی هستند که با یکدیگر اختلاف نظر دارند و اینجا اختلاف ها و تعارض ها آشکار می شود. در این مقاله سعی کرده ایم دیدگاه هایی را توضیح دهیم که نقطه اشتراکی با یکدیگر داشته اند.

دیدگاهتان را بنویسید

+ 14 = 15